Utama > Waleran Pangsaéna > Pertengahan otak - waleran sareng patarosan anu biasa

Pertengahan otak - waleran sareng patarosan anu biasa

Naon anu disebat tengah otak?

sistem otak



Éta Mr. Andersen sareng dina tulisan ieu kuring badé nyarioskeun ngeunaan struktur sareng fungsi otak.

Émut, struktur anu didamelna. Sareng fungsi naon anu dilakukeun. Urang kadang nyebut ieu salaku anatomi atanapi struktur sareng fisiologi atanapi fungsi.

Sareng anu paling saé nyaéta kami bakal ngaliwat tujuh belas struktur anu béda dina uteuk, nempatkeun pondasi, janten, ngeunaan rencana otak. Tapi anjeun ngagunakeun uteuk anjeun pikeun ngolah éta. Sareng upami anjeun tungtungna damel padamelan anu saé sareng kuring parantos ningalian sadaya potongan, anjeun kedah tiasa nyarios ka kuring kumaha aranjeunna nyetél sareng naon fungsina.



Janten naon jinis organisme ngagaduhan uteuk? Éta sato. Sasatoan peryogi saraf. Anjeun gaduh otot pikeun mindahkeun ngeunaan.

Janten anjeun kedah ngatur gerakan ieu. Sareng aranjeunna ngagunakeun uteuk. Sareng upami urang ningali dua cetak biru awak dasar sato, sababaraha sacara radikal simétris.

Kalayan kecap séjén, aranjeunna diwangun ampir sakitar ban. Teras sababaraha ogé simétris bilaterally. Hartosna, macan tiasa diseret pas di tengah.



Bakal aya sisi katuhu anu jelas sareng sisi kénca. Bakal aya payun anu jelas sareng akhir anu jelas. Sareng nalika urang janten simétris bilateral, urang kedah ngatur gerakan ieu.

Janten ieu mangrupikeun rencana bangkai saderhana. Sareng sato ieu ngalih ka katuhu. Sareng ngalakukeun éta, éta kedah nyerep inpormasi.

sponsor langit tim

Urang nyauran inpormasi indera ieu sareng neuron. Sareng anjeun nyandak inpormasi indrawi tina panon anjeun, tina ceuli anjeun. Teras anjeun bakal ngahijikeun inpormasi kana uteuk anjeun.



Anjeun bakal ngartos. Teras anjeun bakal terang naon anu anjeun badé lakukeun. Gumantung kana kumaha anjeun bade meta.

Teras we gaduh loop motor neuron ieu kaluar. Atanapi saraf motor. Sareng loop ieu dina sato saderhana ogé penting pikeun ngarti kumaha otak urang jalan.

Tapi nalika urang ningali otak primitif anu nyata ieu, urang mendakan yén éta ngagaduhan struktur umum anu nyata. Anjeun gaduh opat punuk ieu. Sareng éta anu urang nyauran, tah, anu mimitina sanés bongkok, éta tulang tonggong.

Urang teras ngagaduhan hindbrain, otak tengah, sareng tungtungna forebrain. Sareng urang mendakan hal éta sami dina sadaya sato. Sareng upami urang ningali sapertos hiu, éta katingalina lumayan sapertos otak utami éta.

Anjeun tiasa tingali di dieu yén kami ngagaduhan tulang tonggong anu nyandak inpormasi. Urang teras ngagaduhan hindbrain, midbrain, sareng forebrain. Janten anjeun kedah émut yén langkung caket urang kana tulang tonggong ieu, fungsi-fungsi anu langkung mendasar.

Sareng kami pisan di handapeun tulang tonggong ieu. Dasarna bakal ngajaga haté anjeun ngageter. Tetep sirkulasi jalan.

Pencernaan dina hiu. Tapi upami hiu mutuskeun nyerang anjeun atanapi ngagaduhan réaksi émosional ka dinya, éta bakal aya di dieu di forebrain. Upami urang ningali anjeun ayeuna, nalika anjeun alit pisan, nalika anjeun janten cikal, anjeun ngagaduhan uteuk anu katingalina mirip pisan.

Anjeun kagungan tulang tonggong. Anjeun teras ngagaduhan otak tukang. Anjeun gaduh otak tengah.

Teras anjeun gaduh jalma anu tipayun. Tapi nalika ngembangkeun otak ieu robih sacara radikal. Sareng ieu anu katingalina uteuk déwasa.

Janten urang masih ningali ari tulang tonggong ieu. Urang teras ngagaduhan otak tukang. Urang gaduh otak tengah.

Tapi tingali kumaha ageung forebrain ieu. Janten ieu dimana sadayana émosi sareng kenangan ieu sareng sadaya pamikiran anu umum urang atributkeun kana otak aya dina forebrain. Janten hayu urang ka anatomi anu sabenerna.

Janten bakal aya 17 bagian anu bakal urang lalar liwat. Janten anjeun kedah émut naon anu disebat strukturna? Dimana? Teras naon fungsina, naon sababna? Janten nalika urang ningali rencana uteuk dasar, urang mendakan yén opat hal ieu langsung katingali. Urang bakal ningali bobot uteuk.

Urang teras ningali cerebellum dina tonggong uteuk. Dina raraga orientasi diri anjeun leres deui, panon bakal nepi di dieu. Janten ieu bakal ka tukangeun sirah.

Janten ieu bakal janten cerebellum. Maka kami ngagaduhan daérah hipotalamus thalamus. Sareng pamustunganana, urang ngagaduhan cerebrum, anu bakal janten bagian luhur uteuk uteuk.

Janten hayu urang mimitian ku batang otak. Batang otak direcah jadi tilu struktur masing-masing. Janten upami urang ngamimitian di handapeun urang ngagaduhan medulla oblangata, pons, teras tungtungna urang gaduh otak tengah.

Sareng kitu tilu hal ieu, medulla oblangata, pons sareng otak tengah, ngawangun naon anu urang sebut batang otak. Sangkan strukturna. Naon fungsina? Nya bener ngalakukeun dua hal.

Hal kahiji anu bakal dilakukeun nyaéta kabutuhan dasar tambahan ieu. Éta bakal ngantep anjeun ngambekan, ngajaga sirkulasi anjeun tetep, nyerna, ngelek. Sadaya ieu dikawasa ku bobot otak.

Nalika batang otak rusak, éta janten musibah. Naon deui anu dilakukeun? Teras inpormasi lebet. Janten urang gaduh inpormasi indrawi, sapertos cacing ieu, dugi ka uteuk.

Terus saraf motorna pareum. Kituna, penting yén sistem otak ngirimkeun inpormasi ieu sareng nyaring inpormasi éta pikeun ngirimkeunana dimana diperyogikeun. Naon sababna? Kami ngagaduhan cerebellum The cerebellum sareng fungsina nyaéta kontrol motor.

Salaku conto, nalika anjeun olahraga, éta cerebellum anu masihan anjeun koordinasi. Sareng éta ogé masihan anjeun mémori motor. Janten upami anjeun diajar numpak sapédah sareng émut cara ngajalankeun sapédah, éta bakal berkat cerebellum anjeun.

Upami urang teraskeun naék, urang ayeuna ngagaduhan thalamus. Thalamus deui dina luhur sirung uteuk. Analogi pangsaéna anu kuring pikirkeun nyaéta router.

Dasar na nyortir data sareng ngirimkeun dimana kedahna. Upami urang ningali handapeunana, aya sababaraha struktur di dieu anu penting pisan. Disebat hipotalamus.

Éta bakal leres-leres di luhur hateup anjeun. Naon jawab éta? Éta homeostasis. Janten ngajaga suhu awak.

Éta ngajaga osmolaritas. Sadaya barang ieu pas dina hipotalamus. Ogé penting dina wirahma sirkadian.

Teras, upami urang tingali di handap ieu, anjeun tiasa ningali kelenjar saeutik nongkrong. Sareng satengah tina hipofisis éta, lobus posterior kelenjar hipofisis, sacara téknis bagian tina uteuk. Sareng penting pikeun ngirim hormon.

Janten aya saraf anu asup kana kelenjar hipofisis anu ngintunkeun hal-hal sapertos hormon antidiuretik. Janten kasaimbangan cai anjeun tetep sami. Oxytocin bakal janten hormon penting anu kaluar anu aya.

Upami urang langkung maju, urang dugi kana tingkat cerebrum. Naon fungsi tina cerebrum? Éta integrasi. Janten anu urang lakukeun nyaéta ngartos sadayana data ieu anu bakal datang.

Nya, naon anu janten cerebrum ieu nyaéta sadayana tina neuron ieu. Aya ton neuron saling terhubung. Milyaran neuron.

Sareng milyaran sareng milyaran sinapsis atanapi koneksi antara neuron ieu. Sareng didieu urang masihan inpormasi kana inpormasi pas kana maén. Upami anjeun ningali-tingali pisan gambar ieu di dieu, janten tina témbok bata ieu, sakedap kanggo ningali éta sareng kuring bakal ningalikeun gambar anu sanés.

Ayeuna fokus kana éta. Terus éta. Terus éta.

Sareng naon anu kami mendakan nyaéta nalika anjeun ningali gambar ieu anu dilebetkeun uteuk anjeun. Éta masuk akal tina sadaya inpormasi ieu. Sareng sakali aya kotak hideung.

Kami henteu terang pisan naon anu lumangsung. Tapi ayeuna urang tiasa nganggo téknologi sapertos MRI fungsional. Imaging résonansi magnét fungsional.

Sareng naon anu urang tingali di dieu mangrupikeun uteuk dina tindakan. Janten kajian anu sami dilakukeun ka awéwé. Sareng anu bakal ditingalikeun ku aranjeunna mangrupikeun hal anu nétral, sapertos témbok bata.

Terus anak ucing. Teras anu sapertos kokotor. Terus anu siga anak anjing.

Janten anu urang tingali nyaéta, nalika gambar-gambar ieu bulak-balik, urang tiasa ngamimitian ningali dimana getihna ngalir dina otak, sareng urang tiasa ngamimitian terang naon anu leres-leres dilakukeun ku bagian-bagian otak. Kami tiasa mendakan fungsina. Janten upami urang ningali kana cerebrum, unggal gambar anu kuring nunjukkeun ka anjeun ti gigir.

Janten soca aya di dieu. Tapi upami urang ngalihkeun 90 derajat ieu ayeuna, urang bakal mendakan yén aya dua hémisfér. Bakal aya beulahan bumi anu katuhu sareng kénca.

Ayeuna aranjeunna disambungkeun di tengah sareng anu disebat korpus kolosum. Janten ieu mangrupikeun sambungan saraf antara dua hémisfér. Sareng urang condong nunjukkeun gurat.

Bakal aya hal-hal tangtu anu urang nempatkeun dina sisi kénca otak urang, sapertos mikir matématika sareng logika. Sareng hal-hal anu urang nempatkeun di beulah katuhu, sapertos pangenalan wajah. Éta palastik ayeuna.

Kalayan kecap séjén, urang tiasa mindahkeun fungsi ieu bulak-balik. Sareng anjeun tiasa gaduh hemispherectomy radikal, dimana anjeun bakal motong salah sahiji ieu sareng masih ngagaduhan otak anu fungsina. Upami urang ayeuna langsung di handapeun korpus korpus, urang lebet kana daérah ieu, anu disebat ganglia basal.

Sareng éta diwangun tina sakumpulan kernel. Naon ari inti? Atanapi naon inti dina uteuk? Dasarna mah mangrupikeun kumpulan neuron anu pas pisan sareng anu sami. Maka sadayana inti ieu babarengan ngawangun naon anu disebat ganglia basal.

Sareng anjeun tiasa ningali yén ieu korpus korpus anu ngahubungkeun aranjeunna ogé. Janten ieu di handapeun korteks otak. Naon anu dilakukeun? Nya, élmuwan parantos mendakan yén aya interaksi kompléks ieu hambatan sareng réspon anu ngagumbirakeun antara neuron ieu.

Sareng dasarna éta ngatur seueur manajemén mesin urang. Sareng upami anjeun ngagaduhan anu ngagaduhan panyawat Parkinson maka kami ngagaduhan masalah di daérah ganglia basal éta. Nalika urang ngalihkeun otak, urang antukna bakal dugi ka korteks serebrum.

Sareng éta bakal ngawangun sakitar 80 persén otak. Janten éta uteuk uteuk nyalira. Sareng éta dibagi kana opat lobus ieu.

Janten upami urang ngamimitian di payun otak, urang ngagaduhan anu katelah lobus frontal. Naon anu dilakukeun? Éta utamina mangrupikeun fungsi éksékutip. Janten sapertos anu sapertos bos uteuk anjeun.

Kontrol émosional di ditu. Sareng nalika urang ngagaduhan jalma anu ruksak ku lobus frontal éta, aranjeunna ngagaduhan turun naek émosional anu ageung. Pindah deui kana tukang otak nyandak urang kana lobus parietal.

Naon fungsina? Dasar na mah sensasi. Anjeun anu ngurus sareng ngaréaksikeun ka lingkungan anjeun. Janten urang gaduh seueur neuron anu sumping ka dieu ngalangkungan input indrawi.

calana sapédah usum salju

Nalika urang ngalih ka tukang, urang ngagaduhan lobus oksipital. Fungsi ieu ningali, utamina ningali. Terus urang ngalih ka gigir.

Kami ngagaduhan anu katelah lobus temporal. Lobang temporal bakal penting dina basa. Penting nalika ngupingkeun.

Éta ogé penting pikeun mémori. Kami gaduh seueur kenangan di jerona. Sareng masing-masing lobus ieu ngagaduhan fungsi anu béda-béda pakait sareng éta.

Sareng mudah-mudahan ikon-ikon alit ieu bakal ngabantosan anjeun pikeun émut pungsi ieu. Ayeuna upami urang lebet kana zona parietal kami bakal mendakan bagian anu penting pisan di dieu. Disebut korteks somatosensory.

Sareng ieu dimana inpormasi indera asup kana uteuk. Terus di sisi séjén lobus urang boga naon anu disebut korteks motor. Sareng urang balik deui kana cacing éta, urang gaduh inpormasi anu asup, inpormasi indrawi.

Terus kinerja motor kaluar. Janten ieu bakal janten titik integrasi dimana kami nampi inpormasi. Mutuskeun naon anu urang hoyong laksanakeun.

Teras kirimkeun pesen ieu deui. Ayeuna upami urang ningali korteks somatosensory ieu sareng dipetakan di sapanjang korteks cerebral, urang bakal mendakan yén kami nganggo sajumlah ageung permukaan otak ieu pikeun hal-hal sapertos ramo, létah, biwir anjeun. Kalayan kecap séjén, urang gaduh langkung seueur neuron sareng inpormasi indrawi anu langkung seueur anu datang tina ramo sabalikna, contona, tonggong anjeun.

Kami henteu ngahaturkeun seueur anu di tukang. Urang ogé tiasa ngalakukeun MRI fungsional sareng teras dioperasi pikeun milari dimana seueur hal-hal ieu, sapertos basa, bau, sareng pangrungu. Tapi kapayunna, urang bakal saé pisan saé terang persis naon waé bagéan otak anu bénten-bénten.

Naon anu kernel? Naon anu anjeun laksanakeun? Komo dipetakan deui dugi ka tingkat neuron. Janten kumaha kabarna anjeun? Naha anjeun émut 17 struktur anu béda sareng fungsina? Nya, waktuna ningali deui. Janten hayu urang ngalangkunganana.

Naon anu di handap? Dina kasimpulan, urang nyebut ieu bobot uteuk. Mudah-mudahan anjeun ngagaduhan éta. Naon tilu bagian tina batang otak? Naha anjeun émut kitu? Naha anjeun tiasa ngareureuhkeun tulisan éta teras nyarios naon waé? Ayeuna, mimitian ti handap, émut yén kami ngagaduhan medulla oblongata.

Urang teras gaduh pons. Terus urang gaduh otak tengah. Janten anu bakal janten strukturna sareng dimana bakal dipendakan.

Naha anjeun émut dua fungsi tina batang otak? Dua hal ageung éta, nomer hiji ngajaga napas, denyut jantung, nyerna, sareng ngelek. Janten sipat dasar kahirupan ieu. Tapi naon anu kadua? Émut, inpormasi kedah diurut luhur sareng ka handap.

Naon sababna? Naon ari struktur ieu disebut? Ieu cerebellum. Sareng naon anu dilakukeun ku cerebellum? Émut yén ieu koordinasi, kontrol motor, sareng ogé mémori motor. Naha anjeun émut naon waé anu aya diluhur batang otak? Ieu thalamus.

Naon anu dilakukeun ku thalamus? Émut, éta milah inpormasi nalika ngalih kana bagian luhur cerebrum. Naon handapeunana? Ieu hipotalamus. Handapeun.

Naon ngadamelna? Émut, ieu homeostasis. Éta ngajaga kaayaan internal awak ieu. Naha anjeun émut naon anu ngagantung di ditu? Ieu mangrupikeun lobus posterior kelenjar hipofisis.

Mudah-mudahan anjeun hasil saé dugi ka ayeuna. Teras upami urang maju, naon nami bagian luhur otak ieu? Urang nyauran ieu cerebrum. Oke, hayu urang ngalih kana cerebrum.

Janten anjeun émut hubungan antara dua hémisfér otak? Urang nyauran ieu korpus callosum. Sareng anjeun émut naon anu urang nyauran inti leutik ieu anu aya di handapeun cerebrum ieu? Ieu disebut ganglia basal. Sareng aranjeunna leres-leres penting dina manajemén mesin.

Sareng émut, korpus callosum ngamungkinkeun hémisfer urang pikeun nyambung. Upami urang naék ka luhur, naon anu urang nyebat bagian luhur cerebrum ieu? Ieu disebut korteks cerebral. Naha anjeun émut nami flap payun? Éta lumayan gampang.

Ieu disebut lobus frontal. Kumaha upami rag konéng di dieu? Ieu disebat lobus parietal. Naha anjeun émut naon anu dilakukeun ku aranjeunna Lobak frontal émut fungsi éksékutip atanapi sapertos bos.

Teras parietal bakal janten perasaan pikeun lingkungan. Kumaha upami tungtungna? Naha anjeun émut kitu? Ieu disebut okiput. Teras kumaha upami handapeun? Éta anu temporal.

Occipitalremember nyaéta tempat urang gaduh visi. Teras anu temporal bakal langkung seueur basa, nguping, émutan aya di dinya. Ayeuna aya dua bagian deui dina pujian urang.

Naon anu urang nyauran daérah ieu di dieu? Terus daérah ieu di dieu? Ieu disebut korteks somatosensory. Émut, éta nyandak inpormasi, asup akal. Teras we gaduh korteks motor anu ngirimkeun inpormasi.

Janten ieu 17 struktur ieu. Upami anjeun henteu émut ka aranjeunna, anjeun panginten hoyong nonton deui tulisanna. Meureun ngadamel sababaraha kartu indéks.

Tapi éta uteuk. Sareng kuring ngarepkeun éta mangpaat.

Dimana garis tengah otak?

Batang otak (tengahtinauteuk) nyambungkeunuteukku tulang tonggong. Batang otak kaasup otak tengah, pons sareng medulla.

Nya, éta hal anu jalma resep diajar. Sadayana hoyong terang naon anu kajantenan uteuk sareng naha uteukna cilaka. Éta matak sanés ngan ukur di rohang pangadilan ngalaman ieu, tapi ogé pikeun jalma nyalira naha uteukna parantos cilaka.

Sareng unggal kuring pendak sareng jalma, aranjeunna teras-terasan hoyong terang kunaon cilaka kajantenan. Nya, mimitina urang kedah terang naon-naon ngeunaan tangkorak manusa supados ngartos kumaha uteukna cilaka. Urang kedah ngartos yén tangkorak manusa henteu nawiskeun perlindungan anu saé pikeun otak.

Upami anjeun ningali tangkorak siga sigana nawiskeun seueur panyalindungan anu saé. Éta permukaan anu sesah sareng anjeun bakal nyarios, 'Wah, kumaha carana saha waé anu tiasa ngarusak diri nalika aranjeunna gaduh panutup anu sesah ieu pikeun ngajaga uteukna? Sareng urang bakal ningali yén urang leres-leres henteu ngagaduhan perlindungan pikeun uteuk. Uteuk nyésa dina tangkorak.

Janten hayu urang tingali tangkorak heula sareng naon anu katingalina dina jero tangkorak. Kami ningali seueur ujung anu seukeut. Urang ningali seueur ledges.

Urang ningali seueur daérah anu uteuk tiasa corétan sareng lebam sareng cilaka. Upami urang némpél ku ramo, urang terang yén éta henteu lemes pisan, sareng uteuk tiasa motong diri di dieu. Sareng nalika otak ngalir, éta kateken setrés pisan.

Kami parantos terang yén tempat anu paling rentan nyaéta payuneun otak, dimana lobus frontal linggih, sareng sisi otak, dimana lobus temporal linggih. Sareng urang ningali yén aya gunung anu seukeut dina dua sisi tangkorak anu ngungkabkeun uteuk nepi ka cilaka. Janten kumaha tah? Urang kedah ngalih kana otak salajengna, otak jelas urang.

Mimiti, hayu urang ngobrol ngeunaan uteuk éta sorangan. Uteuk lain zat heuras. Éta lemes.

Éta saé pisan sapertos jello atanapi bahan tahu, sareng éta tunduk kana gerakan. Éta gerak. Éta sanés barang anu padet.

Nalika uteuk ngaguruh bulak-balik dina tangkorak, éta ngalir sareng mimiti pencét éta jungkiring jero, sareng éta ngintip sareng janten trauma. Masing-masing bagian uteuk gerak dina kecepatan anu béda. Sanaos uteuk sadayana kajebak dina cairan cerebrospinal sareng ngambang dina tangkorak ieu, nalika anjeun gerak deui sareng maju dina pecut, otak uteuk henteu gerak dina kecepatan anu sami.

Unggal permukaan ngalir dina kecepatan anu béda. Sareng serat saraf alit dina uteuk anu disebat akson ngalegaan kalayan kecepatan anu béda sareng nembus kakuatan anu béda anu diterapkeun. Salaku tambahan, parobihan kimia lumangsung salami sababaraha dinten, anu salajengna ngarusak otak ieu.

Sareng cilaka ieu anu urang tingali tiasa henteu langsung katingali sabab butuh sababaraha dinten atanapi minggu pikeun parobihan ieu janten jelas pikeun individu sareng profesi médis. Sering kali nalika scan CAT atanapi MRI parantos dilakukeun, intina henteu pikeun mendakan perobihan anu halus sareng rupa-rupa ieu dina uteuk, tapi pikeun mastikeun naha aya perdarahan awal dina pangaruh, naha dokter bakal lebet kana uteuk sareng ngagambar getih Masalah sanés anu muncul nyaéta uteuk ieu dilingkupkeun dina kandang padet ieu sareng teu aya rohangan pikeun uteuk. Janten nalika aya uteuk dina uteuk, teu aya rohangan uteuk pikeun ngalegaan, sareng karusakan kajantenan uteuk badé ngabareuhan.

Anjeun panginten kantos nguping istilah 'centerline shift'. Kami ningali yén uteuk ngagaduhan garis tengah, struktur di tengah otak, sareng anjeun parantos kénca sareng beulah katuhu otak. Kalayan pergeseran garis tengah, sadayana dialihkeun.

Dina hal ieu ka katuhu atanapi dina hal ieu ka kénca. Janten anjeun ngagaduhan pergeseran tengah ieu anu disababkeun ku tekanan. Anu kedah dilakukeun ku dokter nyaéta ngagentoskeun tekanan éta, sakapeung ku ngadamel liang - ngeboran liang - pikeun meredih tekanan, sakapeung ku ngalakukeun craniotomy sareng ngaleungitkeun bagian tina tangkorak pikeun ngamungkinkeun otak nutup sareng ngalegaan.

Tapi aya masalah sareng cilaka dina uteuk anu teu tiasa ditingali dina scan MRI sareng CAT. Ieu mangrupikeun parobahan mikroskopis dina jaringan otak éta sorangan, saraf anu teu tiasa ditingali sabab tés anu urang gaduh henteu cukup dewasa pikeun ningali parobihan ieu. Kami terang aranjeunna aya.

Kami terang aranjeunna aya kusabab, ngalangkungan studi patologis sareng papanggihan otopsi, kami mendakan yén sering jalma anu maot tina sagala rupa panyabab anu teu aya hubunganana sareng trauma uteukna diotopsi sababaraha taun ka pengker sareng ahli patologis ngabedah uteuk sareng anjeunna bakal ningali parobahan dina uteuk , atanapi anjeunna bakal ningali. Anjeun balik deui ka kulawarga sareng nyungkeun sejarah. Naha jalma ieu kantos ngalaman kacilakaan? Aranjeunna terang yén aranjeunna leres-leres, sareng aranjeunna tiasa ningali parobihan éta anu henteu kawengku ku tés diagnostik.

Naon 3 bagian uteuk panggedéna?

Thegaris tengahngalir ka tengah tengahuteuk, misahkeun kénca ti katuhu. Upami dua struktur aya dina sisi anu sami tinagaris tengah, aranjeunna disebatkeun ipsilateral, padahal sipatna kontrasateral upami aranjeunna aya di sisi anu sabalikna.

Naon 3 rupa uteuk?

Theuteukngabogaantiluutamabagian: cerebrum, cerebellum sareng uteuk.
  • Cerebrum: nyaétabagian uteuk panggedénasareng diwangun ku beulahan bumi beulah katuhu sareng kénca.
  • Cerebellum: perenahna handapeun cerebrum.
  • Brainstem: bertindak salaku pusat relay anu nyambungkeun cerebrum sareng cerebellum kana tulang tonggong.

Anjeun terang, kuring sering dibéjakeun: 'Thoughty2, anjeun calakan pisan!' Anu kuring sok bales: 'Hatur nuhun ibu, tapi naon ari intél sanésna?' Éta hurung kumaha bae jero, sanajan kuring nyarios sorangan. Nanging, tétéla yén pananya jauh tina gampang dijawab. Urang sadayana sigana gaduh radar intél internal, bagian tina urang anu sacara teu sadar mutuskeun, 'Anjeunna jenius' atanapi 'Anjeunna sigana moal tiasa ngusap burit na nyalira.' Tapi tingkat subyektivitas éta henteu kapaké dina nyobian netepkeun watesan standar intél.

Sugan anjeun ningali Albert Einstein salaku pahlawan inteléktual anjeun, sedengkeun kuring ningali Ronald McDonald salaku filsuf anu paling hébat dina waktos urang. Naon anu kuring henteu lakukeun. Henteu anéh, kuring sanés jalma pangpayunna anu mendakan masalah ieu.

Manusa parantos ngusahakeun ngahartikeun kapinteran mangabad-abad, tapi teu aya anu ngagaduhan definisi anu sadayana tiasa disatujuan. Sareng ieu mangrupikeun topik panas sawala anu ngajantenkeun psikolog ngagorowok sareng ngagorowok perkawis Oedipus. Éta ampir kontroversial sakumaha uji coba intél, tapi langkung seueur ngeunaan éta engké.

Kamus Oxford ngahartikeun kapinteran salaku 'kamampuan mendakan sareng nerapkeun ilmu sareng katerampilan'. Hurung lumayan saur saur kuring. Upami éta gumantung ka kuring, urang sadayana bakal sasalaman sareng lirén kanggo tuang siang, tapi sababaraha urang henteu resep éta.

Salami mangtaun-taun, sababaraha élmuwan sosial nawiskeun maturan parebutan intél kecerdasan sareng pajeulitna kognitif 'ti sababaraha sareng' perilaku adaptif anu tujuan 'ti anu sanés. Fisikis sareng élmuwan komputer Alex Wissner-Gross malah ngartikeun intéléksi ngalangkungan kakuatan matématika kalayan persamaan anu rada saé ieu, dimana F mangrupikeun kakuatan intél, T mangrupikeun kakuatan pikeun ngadukung tindakan kahareup, sareng S mangrupikeun rupi-rupi pilihan kahareup dina waktosna cakrawala Tau. Hanjakalna, saurang ogé kedah janten jenius pikeun ngartos persamaanna.

Sababaraha jiwa anu wani parantos nyobian ngawangun pandangan standar intél. Dina taun 1994, Linda Gottfredson, profésor psikologi pendidikan, nyerat pernyataan pikeun Wall Street Journal anu ngaku ngagambarkeun élmu mainstream dina widang intél. Anjeunna ngajak 131 ahli pikeun nandatanganan deklarasi éta, kalebet spesialis dina antropologi, genetika tingkah laku, cacad inteléktual, neuropsychology, sosiologi, sareng sajumlah profesi sanés anu pikaresepeun dina pésta dahar peuting.

Lima puluh dua profesor universitas nandatanganan pernyataan éta, anu ngandung 25 kasimpulan anu béda ngeunaan intél. Sora ngayakinkeun, tapi teras dikritik ku sababaraha ahli sareng psikolog, teu kirang sabab ngadukung ide intél anu ditangtukeun sacara genetik tina lomba sareng ngandung mutiara hikmah rasis sapertos: 'Bedana anu ditangtukeun sacara genétis dina intél henteu pasti teu tiasa diubaran' . Aya seueur pisan definisi kecerdasan anu nalika panaliti ShaneLegg sareng Marcus Hutter nyobian katalog sadayana, aranjeunna lirén diitung dina 70 tapi nyatakeun aya seueur deui.

Anjeun panginten heran naha penting pisan pikeun ngartikeun kecerdasan. Sanés anjeun tiasa nempatkeun kana sandwich janten anu paduli upami kami henteu satuju naon éta? Nya, hiji alesan sabab jalma ngan resep bener. Sareng anu sanésna nyaéta akhir-akhir ieu jalma ngagaduhan caket ngeunaan ngartikeun kapinteran sabab hoyong langkung ngartikeun kecerdasan buatan.

Dina sababaraha waktos, panginten dina waktos anu teu jauh teuing, aya anu bakal nyiptakeun mesin kalayan intél jieunan anu nyata. Tapi pikeun mastikeun yén aranjeunna ngagaduhan sadayana kamasyhuran, pakaya, sareng cyberporn anu disertakeun ku nerd anu paling terkenal di dunya, intél mesin anu kedah diperiksa; Éta kedah lulus tés. Ti saprak 1950, tés Turing mangrupikeun standar anu diaku diusulkeun ku bapak élmu komputer, Alan Turing nyalira.

Ideu saderhana Turing, anu disebatna ImitationGame, nyaéta yén mesin tiasa dianggap calakan upami aya anu nyarios sareng éta moal terang naha éta komunikasi sareng manusa atanapi komputer. Dina 2014, diklaim yén tés Turing ngaluluskeun program komputer anu disebat EugeneGoostman, anu nyaruakeun budak Ukraina umur 13 taun. Nanging, klaim éta ditolak, anu henteu ngareuwaskeun kuring.

Kuring pernah yakin ka sobat kuring Dave yén kuring budak awéwé umur 16 taun dingaranan Gretchen sareng teu aya anu masihan kuring penghargaan. Pokokna, nalika élmuwan komputer téoritis témbal Aaronson naros ka Eugene sabaraha suku onta, Eugene ngawaler, 'Naon waé antara 2 sareng 4. Mungkin tilu?' Janten tebakan anu pangsaéna mah nyaéta 30% hakim anu ngabobodo aranjeunna, sadayana ngan ukur jangkung.

Janten tés Turing sigana masih aya, tapi aya anu nyebatkeun yén éta moal cekap rumit pikeun nguji AI lengkep dina waktos payun. Sareng upami urang badé ngembangkeun tés énggal, urang mimitina kedah satuju kana naon anu dianggap intél. Alesan sanés pikeun nangtoskeun kapinteran nyaéta yén éta sering dianggo deui pikeun nangtoskeun saha anu kéngingkeun padamelan naon, saha anu kedah maénkeun peran naon di masarakat, sareng saha anu kedah hirup sareng saha anu kedah maot.

Dimimitian dina akhir abad ka-19 kalayan misanna Charles Darwin, Francis Galton. Upami anjeun parantos ningali tulisan kuring ngeunaan hikmah balaréa, anjeun terang yén Galton ngagaduhan karesep khusus pikeun sapi sareng anjeunna resep nerapkeun téori épolusi ka manusa, sebutkeun ku cara 'pikaresepeun'. Anjeunna nyimpulkeun yén kamampuan hiji jalma diwariskeun sareng diméori yén kecerdasan tiasa diprediksi ku nalungtik ciri fisik hiji jalma sapertos réfléksi, cekelan otot, atanapi ukuran sirahna.

Tangtosna, Andre the Giant bakal janten jenius ku standar ieu, janten teu heran yén Galton henteu mendakan korelasi tungtungna. Nanging, anjeunna yakin yén sababaraha jalma sacara genetik langkung unggul tibatan anu sanésna sareng yén sipat genetik anu dipikahoyong sareng teu pikaresepeun tiasa sareng kedah diperjuangkeun dina manusa ngalangkungan pembibitan selektif. Dasarna, umat manusa bakal langkung saé upami urang nyingkirkeun bagian anu teu beres.

Éta henteu turun saé sareng sadayana, paling henteu sareng anu kirang dipikahoyong, tapi éta henteu ngaganggu Galton. Dina kecap na nyalira, 'Aya séntimén anu sacara lengkep henteu masuk akal ngalawan punah laun tina ras anu inferior.' Gagasan beternak selektif pikeun manusa sanés énggal, tapi Galton masihan nami anu berkesan - eugenics - sareng henteu lami sateuacan éta caket pisan sareng uji intél.

Dina awal abad ka, psikolog Inggris Charles Spearman prihatin kana patarosan naha intél mangrupikeun hal atanapi sakumpulan bakat sareng kamampuan anu béda. Dina taun 1904, anjeunna nyatakeun ayana intél manusa umum anu disebatna G-factor - hal anu awéwé dugi ka ayeuna ngaku lalaki teu tiasa mendakan. Numutkeun ka Spearman, manusa tiasa ngagaduhan kisaran bakat alami, sapertos katerampilan nganggo kecap, angka, atanapi pamahaman spasial, tapi diantara sadayana kamampuan ieu aya hiji kecerdasan anu béda-béda ti jalma ka jalma.

Anjeunna ngagaduhan kacindekan ieu ngalangkungan prosés anu disebut analisis faktor, anu ngagunakeun tés anu béda pikeun milari ideu ngeunaan kumaha nangtukeun korélasi antara variabel anu béda. Spearman mendakan yén jalma anu ngalaksanakeun saé dina hiji daérah uji kognitif ogé saé di daérah tés anu sanés. Janten, upami anjeun pinter dina nomer, anjeun panginten tiasa basa ogé.

Psikolog sanésna, LL Thurston, nolak ideu Spearman, nunjukkeun yén tibatan kecerdasan umum, aya tujuh kamampuan méntal utama: kamampuan spasial, pamahaman lisan, aliran kecap, kagancangan perséptual, kamampuan numeris, alesan induktif, sareng mémori. Di dieu ulikan ngeunaan kecerdasan dibagi kana dua sakola pamikiran anu lega: hiji anu ningali intél salaku pola anu tunggal, ngahijikeun, sareng anu sanés anu ningali intél salaku sababaraha aliran anu misah. Gagasan Spearman ngeunaan hiji kecerdasan umum tunggal anu tiasa diukur sareng dievaluasi dina bentuk angka tiasa janten akrab.

Upami anjeun parantos ngalangkungan sistem sakola konvensional, aya kasempetan anu saé anjeun parantos tés IQ - séri tés anu dirancang pikeun nangtukeun IQ anjeun. Upami anjeun gaduh IQ 140 atanapi langkung, anjeun dianggap jenius, sareng upami IQ anjeun sakitar 100 anjeun gaduh rata-rata kapinteran. Kanggo asal-usulna tés IQ, urang kedah balik deui ka 1905, sataun saatos Spearman ngenalkeun faktor G -na pikeun dunya.

Di Perancis, dua psikolog, Alfred Binet sareng Theodore Simon, ngembangkeun tés Binet-Simon, anu dirancang pikeun ngaidentipikasi murangkalih anu ngalaman kasusah di sakola sareng anu kedah ditampi kana program pendidikan khusus. Ngawangun ideu G-factor, tés Binet sareng Simon ditaksir penalaran lisan, mémori damel, sareng katerampilan visuospatial pikeun ngaidentipikasi umur mental anu tiasa dianggo pikeun milarian sareng ngabantosan barudak sacara kognitif langkung laun. Sanaos tés Binet-Simon didamel tina kahoyong ngabantosan murangkalih anu sanésna bakal dikirim ka rumah sakit jiwa, moal lami ti éta dianggo salaku alat pikeun ngalaksanakeun tungtung anu kirang welas asih.

Dina 1912, psikolog Jérman William Stern ngawangun karya Binet sareng Simon, nyiptakeun istilah 'intelijen inténsitas' sareng ngusulkeun cara anyar ngitung éta - ku ngabagi umur mental hiji jalma ku umur kronologisna sareng ngalikeun ku 100. Teu aya anu lepat nu. Tapi nalika psikolog Amérika Lewis Terman ngarévisi tés Binet-Simon sareng mimiti damel di Méi pamaréntah Amérika ngarobih kriteria eligibility pikeun tentara, hal-hal mimiti bentukna pir.

Pikeun ngaidentipikasi calon anu leres pikeun latihan perwira, militér Amérika nguji 1,75 juta lalaki dina tés masal munggaran kacerdasan manusa nalika Perang Dunya I. Nalika éta, eugénika - festival anu pikaresepeun pikeun beternak pamilih - parantos naék popularitas.

kauntungan minyak alpukat

Gagasan tiasa ngukur nilai hiji jalma ka masarakat ku jumlah anu pas sapertos dina panangan sarung tangan latéks. Tés militér masalah ku seueur alesan, tina peringkat anu henteu konsisten dina kubu militér anu béda dugi ka kanyataan yén tés didasarkeun kana asumsi bawaan ngeunaan kumaha ideu intél mangrupikeun sipat anu diwariskeun. Tés ogé kalebet patarosan anu langkung aya hubunganana sareng budaya Amérika tibatan kapinteran umum.

Hasilna, seueur anu ngarékrut, khususna imigran ka Amérika Serikat, anu dirugikeun kusabab henteu aya hubunganana sareng masarakat Amérika sareng sering henteu nyarios basa Inggris. Hasilna, lalaki minoritas ngalakukeun goréng, anu dijantenkeun janten bukti arguméntasi eugénik yén intél inténsitas ditangtukeun sabagian ku ras, sareng psikolog nganggo data pikeun ngawangun hirarki palsu kelompok étnis dumasar kana intél anu jelas. Moal lami deui pamikiran ieu mimiti pangaruh kana kabijakan publik ogé.

Henry H. Goddard, psikolog anu parantos damel sareng Lewis Terman pikeun nyandak tes IQ ka Amérika, mangrupikeun eugenisis, tapi henteu sapertos Francis Galton, anu milih beternak pilih pikeun ningkatkeun sipat positip, Goddard hoyong teuing ngaleungitkeun sipat-sipat anu teu pikaresepeun. Anjeunna nyauran jalma anu henteu parah dina tés IQ salaku 'moronic' nyatakeun yén kusabab intél katurunan, aranjeunna kedah dicegah gaduh murangkalih.

Sareng nagara sapertos Virginia ngaluluskeun undang-undang anu ngamungkinkeun sterilisasi paksa jalma anu ngagaduhan IQ low di Mahkamah Agung pikeun ngajukeun hukum. Dina akhir kampanye ieu, langkung ti 64,000 jalma parantos disterilkeun pikeun IQ na di Amérika Serikat, 20,000 diantarana di California nyalira. Gélo tina pendekatan ieu janten seueur nalika Nazi janten resep pisan kana hasil di California, aranjeunna sumping naroskeun nasihat ngeunaan cara pangsaéna nyegah kalahiran jalma anu aranjeunna percanten henteu pantes.

Nelepon kuring gaya baheula, tapi upami saurang Nazi datang ka panto kuring pikeun ngawartosan kuring ngalakukeun padamelan anu saé, kuring panginten bakal nimbangkeun parobihan karir. Bisi naon waé, Nazi balik ka imah katingali pinuh ku ideu, sabab dina taun-taun anu disusulna aranjeunna nganggo tés semu-IQ sareng penilaian sanés pikeun menerkeun sterilisasi langkung ti 400,000 jalma sareng pembunuhan 300,000 jalma deui anu dianggap 'henteu pantes pikeun kahirupan '. Di Amérika Serikat, horor kajadian di Jérman nyababkeun turunna gancang popularitas éugénis - teu aya nanaon sapertos pembantaian pikeun ngarusak ideologi, leres? Tés IQ masih dianggap relevan, tapi cara kumaha éta digunakeun robih.

Élmuwan mimiti mempertanyakan struktur tés, ngabuktikeun yén faktor budaya sareng lingkungan ngagaduhan pangaruh anu signifikan dina hasil tés. Salaku conto, aranjeunna nunjukkeun yén skor tés IQ ningkat langkung ti sababaraha generasi. Ieu katelah Pangaruh Flynn sareng parantos seueur dikaitkeun kana faktor sapertos pendidikan anu langkung saé, nutrisi, sareng perawatan kaséhatan.

Anu matak, paningkatan dina kinerja uji IQ ti generasi ka generasi sigana bakal dibalikkeun sababaraha taun ka pengker, numutkeun sababaraha studi anu béda di Éropa sareng Australia. Janten ternyata jalma-jalma bodo pisan - hal anu kedah jelas pisan pikeun saha waé anu aya sambungan internét. Ogé dina paruh kadua abad ka-20, janten beuki ditampi yén tés IQ ngandung bias budaya pingsan anu miring hasil tés.

Ayeuna, tés IQ masih mirip sareng tés asli dina hal patarosan sareng desain, tapi kami gaduh metode anu langkung canggih pikeun mastikeun yén éta bebas tina bias. Tapi éta tetep dianggo dina seueur sistem publik sapertos sakola sareng palayanan umum, sakapeung ku cara anu teu disangka-sangka. Salaku conto, di sababaraha daérah Amérika Serikat, rekrutmen pulisi anyar tiasa ditolak kecuali upami nyetak IQ anu langkung handap kusabab saha waé anu skor langkung luhur bosen.

Paduli, tés IQ tetep kontroversial sareng teu heran yén psikolog tetep katingali. milarian cara alternatif ngukur intél. Mungkin conto anu paling terkenal nyaéta téori sababaraha kapinteran, anu dikembangkeun ku profésor Harvard Howard Gardner salaku alternatif pikeun gagasan intél inténsitas umum anu lumayan mandiri.

Mimiti, anjeunna nunjukkeun dalapan jinis: Kecerdasan verbal-linguistik, anu ngajelaskeun kamampuan anjeun ku kecap sareng basa, Kecerdasan logis-matematik, anu ngadukung jalur anjeun ku nomer sareng alesan, Kecerdasan spasial-visual, anu aya hubunganana sareng cara anjeun nganggo peta sareng anu sanés. visual Ngartos hal Kecerdasan musik, ngeunaan, na, musik Kecerdasan alam, éta kumaha saé anjeun tiasa ngartos alam, spésiés tutuwuhan anu benten sareng cuaca. Kecerdasan jasmani-kinestetik nyaéta kamampuan ngagunakeun awak anjeun kalayan neuleu - anjeun bakal mendakan conto anu sesungguhnya dina tulisan anu bakal datang dimana kuring bakal nyaritakeun sakabeh pesen ngaliwatan tarian interpretasi. Kecerdasan interpersonal ngajelaskeun kumaha anjeun maca sareng berinteraksi sareng jalma sanés; sareng kecerdasan intrapersonal aya hubunganana sareng kasadaran diri anjeun.

Gardner engké ogé nambihan kapinteran eksistensial, anu museurkeun kana pangabisa anjeun pikeun mikirkeun sareng ngajawab patarosan anu langkung jero sapertos kahirupan sareng sajabina. Gagasan sababaraha kapinteran asup akal sacara intuitif. Éta ngabantosan ngajelaskeun kumaha jalma tiasa janten ignoramus musik tapi ngagaduhan keterampilan navigasi japati operator, atanapi naha réréncangan abdi Dave ditéwak kusabab teu sopan nalika anjeunna cukup saé dina matématika.

Pendekatan ieu ogé saluyu sareng sababaraha jinis kecerdasan anu sanés, sapertos tiori kecerdasan émosional anu mimiti dikembangkeun ku Peter Salovey sareng John Mayer sareng teras dipopulerkeun ku Daniel Goleman. Téori Gardner ngeunaan sababaraha kapinteran parantos ngagaduhan popularitas ageung dina sistem pendidikan di panjuru dunya sareng parantos diterapkeun dina sababaraha industri, tapi kritik nyatakeun yén éta henteu ngagaduhan bukti ilmiah pikeun nyokong éta. Salaku alternatif salajengna, psikolog Robert Sternberg ngembangkeun téori intél inteligénsi triarchic.

Sternberg satuju sareng Gardner yén aya langkung ti hiji jinis kecerdasan, tapi dugi ka tilu pilihanna: kapinteran analitis atanapi kamampuan ngarengsekeun masalah, kecerdasan kreatif, sareng kecerdasan praktis. Anjeunna ogé nyatakeun yén jenis kecerdasan ieu nyumbang kana kasuksésan dina dunya nyata, tapi kritik kana tiori na nunjukkeun yén sigana aya korélasi antara kapinteran anu béda-béda ieu. Janten upami anjeun tinggi dina hiji, anjeun sigana bakal luhur ogé anu sanés.

Éta, tangtosna, nyandak urang balik ka awal sareng ideu ngeunaan hiji kecerdasan umum tunggal. Teu aya anu sigana gaduh ide samar naon anu intél ogé, janten anjeun gaduh sakumpulan versi anu béda pikeun dipilih, sareng salah sahiji anu pastikeun anjeun jenius. Sahenteuna anjeun parantos ngabuktikeun yén anjeun cukup pinter pikeun nonton artikel YouTube anu nyusahkeun otak, sareng éta kedah diitung.

Naon fungsi otak tengah?

Otak tengah, disebut ogé mesencephalon, daérah vertebrata anu mekaruteukanu diwangun ku téktum sareng tegmentum. Theotak tengahngalayanan pentingfungsidina gerak motor, khususna gerak panon, sareng dina auditory sareng pamrosésan visual.

Naon bagian uteuk panggedéna?

Thebagian uteuk panggedénanyaéta cerebrum. Cerebrum nyaéta pamikiranbagian otaksareng éta ngatur otot sukarela anjeun anu ngalir nalika anjeun hoyong.

Naha scan CT nunjukkeun uteuk ngaluarkeun getih?

CT scan tiasa nunjukkeunupami aya ngabareuhan atanapingaluarkeun getihdinauteukatanapi patah tulang dina tangkorak. Upami anjeun ngagaduhan tanda-tanda tatu parah, aCT scanbiasana tés munggaran anu pangsaéna pikeun diagnosa éta.

Mana bagian uteuk pangageungna?

TheBagéan pangageungna: anu Cerebrum

Thebagian pangbadagnatinauteuknyaéta cerebrum.

Naon uteuk panggedéna?

Paus spérma ngagaduhanuteuk panggedénadi dunya. Luar biasa, paus spérma ngagaduhan auteukanu beuratna sakitar 18 pon.20 2018.

Naha manusa ngagaduhan 2 uteuk?

Themanusaawakngagaduhan dua uteuk, tapi henteudua uteuksigaurangkenal aranjeunna, saur Dr Candrawinata. Uranguteukdina sirah urang tanggel waler pikeun mikir sareng ngolah urang. Intina mangrupikeun pusat paréntah pikeun sistim saraf urang. Kadua uranguteukaya dina beuteung urang, atanapi janten langkung khusus, dina sistem pencernaan urang.

Naon fungsi otak tengah dina otak manusa?

Midbrain, disebut ogé mesencephalon, daérah otak vertebrata anu mekar anu diwangun tina téktum sareng tegmentum. Otak tengah ngagaduhan fungsi anu penting dina gerak motor, khususna gerak panon, sareng dina proses auditory sareng visual.

Dimana inti indrawi sareng motor aya di otak tengah?

Inti indrawi sareng motor pikeun saraf kranial dugi ti hindbrain ka tengah otak. Hateup otak tengah, atanapi téktum, dikembangkeun salaku pusat visual primér. Lobus optik, hususna kawéntar di…. pamekaran prenatal: Otak. … Perbesar kasohor: forebrain, midbrain, sareng hindbrain.

Kumaha pangaruh otak tengah ku gangguan pamekaran?

Midbrain kapangaruhan ku gangguan pamekaran anu tangtu, kalebet lissencephaly cobblestone (tipe II lissencephaly), anu neuron gagal hijrah antara minggu ka-12 sareng minggu ka-24 nalika kehamilan, hasilna kurangna formasi alur sareng lipatan dina permukaan otak.

Patarosan Anu Séjén Dina Kategori Ieu

Hasil olimpiade 2008 - solusi praktis

Sabaraha medali anu dimeunangkeun dina Olimpiade 2008? Atlit ti 87 nagara meunang medali, sareng 55 diantarana meunang sahenteuna hiji medali emas. Duanana kategori ieu nyetél rékor énggal dugi ka éléh dina 2016. Atlit ti Cina meunang medali emas panglobana, kalayan 48 medali emas. Atlit ti Amérika Serikat kéngingkeun medali panglobana, ku 112.

Kumaha carana nyageurkeun diri anjeun ku pikiran anjeun - kumaha ngabéréskeun

Naha pikiran ngagaduhan kakuatan pikeun ngubaran? Panilitian biologis kontémporér nyatakeun yén panyakit mangrupikeun hasil tina pamikiran sareng pikiran bawah sadar. Kalayan kecap séjén, pikiran nyiptakeun panyakit. Éta alesan yén lamun pipikiran nyiptakeun panyakit, éta tiasa ngubaran panyakit. Di Amérika Serikat nyalira, langkung ti 1,3 triliun dolar dihasilkeun pikeun perawatan médis unggal taun.

Tempat anu pangsaéna pikeun cicing di tempat layung - jalan kaluar jalan

Naon kota anu pangsaéna pikeun cicing di Cotswolds? Tempat anu pangsaéna pikeun cicing di CotswoldsCirencester.Bourton-on-the-Water.Tetbury.Kingham.Broadway.Painswick.Burford.Bibury.

Tekanan darah rendah Vegan - kumaha anjeun méréskeun

Naha diét vegan nyababkeun tekanan darah rendah? Diét vegetarian sareng vegan sareng henteu lengkep produk sato parantos dipikaterang pikeun nurunkeun tekanan getih dibandingkeun sareng diet omnivora. 24.07.2020

Wah tetep nabrak 2017 - kumaha ngalereskeun

Naha wow mah tetep nabrak? Parobihan kana setélan parangkat lunak dina supir kartu vidéo anjeun tiasa nyababkeun masalah kacilakaan atanapi kinerja. Reset setélan supir pidéo anjeun pikeun menerkeun masalah ieu. Panas teuing tiasa nyababkeun masalah kinerja, kacilakaan game, sareng konci komputer pinuh. Upami masalah tetep aya, uninstall sareng pasang deui permainan.